Woonbeton – why should(n’t) you?

Omdat ik quasi dagelijks vragen krijg over onze industriële vloer leek het me niet verkeerd om er eens een kort blogpostje over te schrijven.

Eerst en vooral, er zijn verschillende soorten woonbeton waarvan veruit de bekendste de woonbeton van echt industrieel beton is, de 100 mm uitvoering – 10cm dik u leest het goed. Heel handig als je van 0 start met bouwen, want dan is het meteen chape+vloer ineen maar als je aan het renoveren/verbouwen bent heb je meestal geen 10cm “op overschot”. In dat geval zijn er andere opties van enkele mm dik zoals betontopping, microbeton of stucdeco. Die laatste optie hebben we zelf ook in onze badkamers als douchewand, maar kan evengoed op vloer (bestaande tegels, chape, beton, trappen). Een mooie referentie hier is Binnenafwerkingen Daemen.

Aangezien we gebouwd hebben in landelijk strakke stijl, met een recupsteen en zwarte alu ramen kozen we heel bewust voor een harde betonvloer… wegens het industriële karakter en de mooie combinatie met de andere natuurelementen zoals (oude) steen en hout. Je hebt ook zachte(re) gietvloeren zoals polyurethaan (PU = kunststof) of epoxy maar die vinden wij minder leuk onder onze voeten. We houden niet van permanent turnzaal-gevoel, maar das echt een heel persoonlijke mening. Want mooi is het zeker wel.

IMG_1501

Een greep uit de vragen die vaak terugkomen:

Is het niet koud aan je voeten?
Ja en Nee. Wij kozen voor de combinatie met vloerverwarming. En inderdaad, op de plaatsen waar er geen vloerverwarming ligt (bijv in de hoeken van de kamers of kort tegen de buitenmuren) is het echt een heel stuk kouder dan in de rest van het huis. Ik kan moeilijk oordelen hoe het zou zijn zonder vloerverwarming maar ik zou denken zoals bij een gewone keramische vloer (zonder vv)?

Hectors-Clerx153 Kleur (c)KimRemy.jpg


Hoe zit het met vlekken?

Vlekken zijn inderdaad een dingetje. Nu, in ons vorig huis hadden wij een vloer uit blauwe natuursteen en daar had je ook weken “deugd” van een stukje kaas wat gevallen was, dus in dat opzicht waren we wel al iets gewoon. De meeste vlekken op onze huidige vloer “leven” eruit. In een huis met 3 kinderen en 2 katten waar er dus regelmatig al eens een ongelukje is van welke aard dan ook .. daar zijn vlekken onvermijdelijk.. maar ik denk op élke vloer. Maar, tot dusver verdwijnen die dus met de tijd. Kwestie is van ze zo snel als mogelijk op te nemen met een natte doek .. maar zelfs dan is vaak al een deel erin getrokken (poreuze karakter van de vloer). Nu, ik vind, samen met de kleine oneffenheden (barstjes, gaatjes) hoort dat wel bij de charme van zo’n natuurvloer. Ideale therapie ook voor perfectionistische kantjes.

Wat wel echt een probleem is zijn zwarte strepen (bijv van rubberen zolen van schoenen), balsamicoazijn en rode wijn (laatste 2 nog niet getest maar van horen zeggen). Dus die flessen proberen we hier wel extra goed vast te houden 😉

Wij hebben de vloer laten impregneren toen hij net gelegd was (anti-vlek behandeling) en dat doet wellicht wel iets, maar lost zeker niet alles op. Het kost ietsiepietsie meer de vierkante meter zo’n behandeling, maar wij zouden daar altijd opnieuw voor kiezen.


Zijn er oneffenheden? Barstjes?
Ja. Nu, om dit te vermijden maakt men om de zoveel meter uitzetvoegen (die lijnen op de foto), zodat de vloer zich letterlijk wat kan zetten. Ondanks die voegen zijn er mini haarscheurtjes zoals dat dan heet en ook enkele wat grotere barsten (zie foto). Ook een aantal “putjes” doordat er op die plekken een stukje van de bovenlaag is verdwenen. Onze betonman heeft de grotere putjes terug gevuld na enkele maanden maar je blijft dat wel zien.

Belangrijk om mee te geven is dat al die zaken zoals net vermeld ons niet storen (en niet opvallen als je het niet weet): noch de voegen, de gaatjes, de mini-scheurtjes en zelfs de grote barst. Je weet dat op voorhand als je voor deze vloer kiest, en het valt absoluut goed mee hier. Maar, als je er dus niet mee kan leven.. dan niet doen.

IMG_4359
IMG_4350

Hoe hou je de vloer proper? Speciale producten?
Wij stofzuigen dagelijks met een steelstofzuiger om kruimeltjes ea snel weg te werken. Eén keer per week halen we de “echte” stofzuiger boven en om de twee weken wordt er met nat gepoetst. In principe is dat meer dan genoeg. Stofzuigen houdt de vloer op zich ook al heel zuiver.

De raad die de aannemer ons gaf was om “natuurproducten” te gebruiken. Denk maar aan Carolin, D’or enz. Wij kochten de eerste maanden een kuisproduct speciaal voor harde gietvloeren, maar waren geen fan van de geur. Momenteel wordt er hier gepoetst met onderstaand product van bij Dille&Kamille – zeer tevreden van, en lief voor het milieu.

IMG_4360

Welke kleur namen jullie?
Wij kozen voor lichtgrijs (RAL 7035) met zelfs nog iets extra wit erin ; zowel voor binnen als buiten, beneden en boven. Boven is de vloer iets donkerder uitgevallen dan beneden. Geen idee hoe dat komt, mogelijks heeft het te maken met lichtinval (minder zonlicht want kleinere ramen), de omstandigheden waarin hij destijds geplaatst is (bij vriesweer) en/of de duur van polieren (iets minder lang dan beneden).

Hebben jullie overal betonvloer?
Ja. Gans ons huis is betonvloer – met uitzondering van onze inloopdouches. Eerst was het de bedoeling om die ook door te trekken tot rond het gootje maar uiteindelijk bestelde onze sanitairman niet de juiste gootjes waardoor er teveel risico was op doorscheuren op termijn. We hebben dan gekozen voor een tegel in de douche die mooi aansluit op onze betonvloer in de rest van de badkamer.

DSC_0397


Is het glad?
In de badkamers ligt een matje wanneer je uit de inloopdouche komt, anders zou je met natte voeten wel eens kunnen uitschuiven. Zeker aan het tempo van raket Maurice. Buiten geldt hetzelfde. Als het heel hard geregend heeft ziet het er glad uit, maar niet meer glad dan een ander terras.. heeft het gevroren idem. Ons houten terras is een schaatsbaan bij vriesweer maar het stuk in beton niet. In de zomer zeggen we wel duidelijk aan de mini’s van niet recht uit het zwembad tegen 100km/uur over het terras te lopen want dan schuiven ze garantie wel uit, en dan is het inderdaad wel een zeer harde vloer…


Zou je het opnieuw kiezen?
JA! Echt geen enkele twijfel. Voor ons de zaligste vloer ooit. Het geeft een heel clean gevoel in huis (ondanks rommel ;-)) – wellicht ook door het gebrek aan voegen/naden – maakt het meteen allemaal een stuk ruimtelijker. De combi met vloerverwarming is golden. Wij lopen hier winter en zomer zonder sokken in huis en das echt heerlijk.

Nu, ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zich afvragen wanneer we ons huis gaan vloeren. Nonkel Filemon of oudtante Agnes bij wijze van spreken… afhankelijk van uit welke stamboom ze komen zouden ze dat hardop zeggen (mijn kant) of denken (Fre zijn genen).. maar de meeste mensen die hier komen zijn fan. Velen doen spontaan hun schoenen uit, uit schrik voor (nog meer) vlekken? Of omdat het fijn aanvoelt… geen idee, maar wij vinden het wel supergezellig. Doet me denken aan die reeks van vroeger “Den bompa” waar iedereen zijn schoenen (moest) uitdoen bij tante Josée 😉

IMG_3472

Wie was jullie aannemer?
Onze betonvloer komt van Jurgen Bielen in Maaseik. Zeer tevreden van hun manier van werken, de flexibiliteit qua planning en na-service. Een jaartje nadat ons huis klaar was hebben we hem terug gecontacteerd voor ons terras, dus.. dat zegt genoeg!

Als jullie nog meer vragen hebben, laat gerust weten!

IMG_4364

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *