Compact reizen: dit zijn onze essentials!

Onze roadtrip naar de wild wild West komt nu wel heel dichtbij: binnen minder dan 4 dagen vertrekken we! Hoog tijd dus om onze koffers van de zolder, en onze internationale rijbewijzen bij het gemeentehuis te halen. Twee kinderen geleden waren we beter georganiseerd, het moet gezegd.

We reisden al eens eerder met ons  -toen driekoppig gezin (en één koppigerd in de buik)- naar de Westkust van Amerika. Dat we ons hart daar verloren hoeft geen betoog. Dat we geen koppel zijn die alles minuscuul voorbereiden en half ons hebben en houden meesleuren ook niet. Nooit geweest, we vergeten eerder zaken dan teveel mee te nemen. Voor ons is de clue een beetje om op reis bereid te zijn een wasje (of twee/drie?) te draaien.. dat laat toe om geen onnodige kilo’s kleren te moeten meenemen. Uiteindelijk heb je toch “een favoriete broek/kleed/…” waar heel vaak naar terug gegrepen wordt. En en: het schept ineens ruimte voor eventuele (lees: obligatoire) shopping 😉 Dat gezegd zijnde: ik denk dat die extra kilo’s elders zullen zitten dan in onze koffers op de terugreis ? #damnyoupeanutbuttercups

Weetje: we logeren in totaal op 11 verschillende plaatsen (hotels maar ook huizen van locals) en een snelle scan van de faciliteiten leerde me dat ik minimaal 5x de kans heb om een wasje te draaien. Gezien de huidige temperaturen is die ook op 1-2-3 droog. Easy!

In principe mogen we 4x 25 kg bagage meenemen. Uiteindelijk zullen we stranden op één middelgrote koffer voor ons 2 en eenzelfde exemplaar voor de 3 mini’s. Kans klein trouwens dat die 25kg per stuk zullen wegen (eerder de helft). Tel daarbij nog de volgende handbagage: 3 x Jetbox van Stokke, onze bugaboo, de minimeis rugdrager (zo compact dat we die onderin de buggy steken) en één (mommy)rugzak. Voor 23 dagen met zen vijven valt dat best goed mee, toch?

Tell me woman, hoor ik jullie denken, wat nemen jullie zoal mee?

1. Multifunctionele handbagage. Wij zullen de komende weken de bedboxen van Stokke uitproberen: hyperfunctioneel, supermooi en strak van design zijn ze. Marie-Lou en Maurice zijn dan ook een gewillig testpubliek.

 • Eerst en vooral zorgen ze voor het opbergen en makkelijk bij de hand hebben van speelgoed, strips, snoepjes, ipad tijdens het vliegen.
 • Ten tweede en niet in het minst kunnen ze de stoel in het vliegtuig omvormen tot een comfortabel bedje om in te rusten (bij voorkeur: te slapen, maar we durven de lat niet te hoog leggen ;-)). Hoe dat precies in z’n werk gaat zien jullie hier. Uitgebreide review van onze eigen driekoppige jury volgt nog.
 • Daarnaast zullen we ze ook dagelijks gebruiken als koffer voor tussen de tripjes door; heel makkelijk voor de stopovers van 1 nacht (zo hebben we er 4 in totaal, oa. in Disneyland). Op die manier hoeft de grote koffer daar niet per se open en kunnen we voor die nacht verder met deze koffers (met verse kleren, handdoek, toiletspullen).

2. Enkel pampers voor de eerste 2 dagen (incl heenreis) – ik neem er een stuk of 20 mee, de rest koop ik daar.

3. Enkel douchegel voor de kinderen – onze fles mustela reist met ons de wereld rond. Ja, die verslaving gaat over landsgrenzen heen. Wij met ons 2 gebruiken met plezier de douchegel die ons aangeboden wordt op de verschillende locaties. We nemen wel een shampoobar mee (ipv een fles). Deze neemt maar een goede 5cm2 in beslag en kan niet uitlopen! Mag trouwens ook gewoon in de handbagage (vooral voor korte tripjes handig).

4. Parfum laten we thuis (wij houden van de permanente zonnecrème geur die als een aura rond ons hangt op vakantie – meer zomer wordt het niet!) en een reisformaat qua deodorant. Ik testte recent de nieuwe van Salt of the earth; supernatuurlijk zonder parabenen en aluminium. Ruiken heerlijk, voelen fris aan (geen poeder maar zo’n spraytje) en komen ook in travel verpakking. Worth a try (voor 4,99eur te verkrijgen bij Kruidvat).

5. Eén zonnecrème voor de kinderen en eentje voor ons (idem wat betreft aftersun). Wij zijn al jaren fan van de zonneproducten van Nivea en Naïf; de kinderen gebruiken factor 50 en wij factor 30.

6. Compacte draagzak. Wij bestelden recent, na een goede recensie van vrienden, de minimeis. Fre kan Jacques zo handenvrij op zijn schouders dragen en hij is zo compact dat hij in een rugzak past – of zelfs in het netje onder de buggy. Ook handig als de buggy toch de band op moet, je die meteen na uitstappen kan aandoen. En Jacques vindt het heerlijk vanop die hoogte alles te bekijken! Niet zo goedkoop maar kan vanaf 6 maanden tot 5 jaar dus je doet er wel een hele tijd mee. Er zijn ook nog riempjes op schouderhoogte maar die gebruikten we tot dusver niet (mogelijks bij langere tochten wel handig). De riempjes voor rond de onderbeentjes zijn hier open, maar normaal zijn die dus ook dicht, als extra bescherming.

7. Deryan Baby Luxe reisbedje voor middagdutjes op locatie (en wie weet ook wel voor ‘s nachts). Leek ons ook heel praktisch om Jacques aan het zwembad/op het strand wat rustig te laten spelen, goed afgeschermd van de zon en eventuele beestjes. Het is een compact pop-up model wat in 2 sec opgesteld staat (en in 1 minuut weer opgevouwen). En, het weegt amper 2.4kg. Hij is alvast fan.

8. Een iets minder compacte buggy – nl. onze bijna 9 jaar oude bugaboo – niet de kleinste en meest lichtgewicht buggy op aarde maar het laat Jacques toe om (hopelijk) genoeg powernaps te doen onderweg. Dat lijkt me in de minimeis drager wat moeilijker, maar zegt nooit nooit, we’ll see.

9. Enkele compacte, sneldrogende handdoeken. Een 3tal grote tetradoeken (hydrofiel-luiers) – nemen geen plaats in, zijn ideaal om de zon uit Jacques’ gezichtje te houden (in de buggy), als ‘zonneschermpje’ voor het raam in de auto, en als picknick- of speeldeken onderweg, …

Daarnaast per persoon: 1 groot strandlaken voor ons en 1 XXL badhanddoek voor ML en Mau + een poncho voor Jacques voor aan het zwembad en tss de zwembeurten door. Omdat deze heel intensief en dagelijks gebruikt gaan worden gingen we voor topkwaliteit en dan was de keuze snel gemaakt: het bamboetextiel van Timboo is namelijk niet te evenaren: kleurtjes om bij weg te dromen, een superzachte stof, sterk absorberend en snel drogend. Ohja en made in Belgium én biologisch afbreekbaar, vind ik toch ook wel een dingetje dezer dagen. Alles waar die kleintjes (en dus wij) vrolijk van worden!


Mau koos zijn XXL handdoek in ‘aspen green’ en Marie-Lou in ‘apricot blush’. De poncho op de foto is okerkleur. Hun volledige gamma kan je hier bekijken.

10. Enkel de favo, comfy, necessary kleding en deze oprollen ipv opvouwen. Zo bespaar je plaats en komen er bovendien minder kreuken in. Da’s Marie Kondo tot in de US en terug mannekes. Verder nemen we heel weinig mee, door het feit dat we om de zoveel dagen een wasje draaien. Om je een idee te geven wat we meenemen per persoon:

 • Ondergoed voor een 6tal dagen
 • 2 pyjamas
 • 4 t-shirts
 • 1 lange broek
 • 3 shorten (+3 jumpsuits ML en 3 kleedjes voor mij)
 • 1 pullover (voor op het vliegtuig en voor in de parken waar het kouder is/’s avonds)
 • 1 regenjas (de zeer compacte variant van KWAY)
 • 2x badkledij
 • Petje
 • Zonnebril

11. Enkel elektronica die echt noodzakelijk is. Wat wij meenemen: 2x Stekkerblok US, bluetooth speaker (JBL Go2), de babyfoon, en mijn kolf. Ivm dat laatste: geen idee wat die 9u verschil met mijn productie gaat doen, zeker nu dat hij enkel nog drinkt tss 18u-7u (en de nieuwe tijdzone 9u later is .. als in “een totaal ander dagdeel”), dus voor de zekerheid – moest er links of rechts wat bijgepompt moeten worden ?. I’m mad, I know. Ohja en de ipads .. om grote rampen van pre-puberale aard te voorkomen, vooral tijdens de vlucht 😉

12. Een rugzak als handbagage – zo heb je je handen vrij. Ik gaf het eerder al aan, wij zijn superfan van onze Gaston Luga backpack. Stevig, robuust en best fancy, zo hebben we ze graag. Zowel voor dagtripjes/feestjes als voor vliegreizen – er gaat ook een heleboel in zoals je hieronder kan zien. Ik vermoed dat het zoiets zal worden qua inhoud + een aantal boekjes voor op het vliegtuig en voor de avondlijke evangelies.

IMG_9954
IMG_5714

Met de code “Lies” krijg je 15% korting en tijdelijk een gratis paspoorthouder twv 39eur kado. Neem zeker eens een kijkje op hun website. Wij kozen de grijze (classic model), maar de black/black en olijf zijn ook zo zo mooi! Ohja, mannen komen er ook mee weg 😉

13. Huur je autostoelen ter plaatse (scheelt een hoop gesleur) – same goes voor navigatiesysteem. Ok, het kost wat meer, maar minder gedoe op vakantie vinden wij ook belangrijk. Wij huurden onze auto trouwens bij Alamo – die vraag kreeg ik ook al regelmatig (wij namen voor ons vijven een mini van).

14. Niet teveel documenten afdrukken en meesleuren – het meeste kan je digitaal vanuit je mailbox tonen (luchthaven, hotels,..). Hetzelfde voor boeken en tijdschriften: ik neem 1 boek mee voor mezelf (Fre ook) en beide komen waarschijnlijk even ongelezen terug dan nu, en een paar boekjes voor Jacques.

15. Compact babyspeelgoed – wat wij meenemen:

 • Een kleine vrachtwagen met autootjes van bij Rewinddesign
 • Shapemaker puzzel van MillerGoodman – voor Jacques fijn om te stapelen (lees: omgooien) en voor de maxi’s fijn om de patronen na te maken (zie foto)
 • Wat potjes om te stapelen (lees: ook om te gooien) en ijsjesvormpjes voor strand en zwembad
 • En een paar autootjes met deuren die open en dicht gaan, hét leven bij onze 14 maander.

16. Bezigheidstherapie voor Marie-Lou en Maurice, zowel voor de avonden als voor onderweg:

 • Behendigheidsspelletjes (nooit gedacht maar die kunnen daar uren mee spelen)
 • Enkele gezelschapsspelletjes: UNO, zeeslag reiseditie, speelkaarten, en een dambord uit stof (zie foto)
 • Strips (we lieten hen elk 4 strips uitkiezen). Hoeven daarom geen nieuwe te zijn, vaak heeft oma/neefje nog wel wat strips die ze nog niet gelezen hebben, of de 2e handswinkel. Jommeke, Thea Stilton en Dance academy worden hier momenteel verslonden
 • Een speeltouw (de nieuwe, oude mode)
 • Kruiswoordraadsels en puzzelboeken (vonden we bij Standaard boekhandel)
 • Een paar losse pennen en notablokje (ik ga hen vragen elke dag een paar zinnen te schrijven over onze dag – leuk voor later, en een goede oefening)
 • Balletje voor waterspelletjes
 • Duikspeelgoed, wij hebben oa. deze (goed voor uren duikplezier; het enige wat je moet doen is vanop je ligtoel ze int water gooien ;-))
 • Eén knuffel

17. Twee linnen zakjes voor vuile was (ook makkelijk om te gebruiken bij wasbeurten). Wasproduct koop ik daar – en wie weet is het gewoon voorzien ter plaatse (in de airbnb’s bijvoorbeeld). Bij eerdere reizen namen we wel eens ‘pads’ mee of zo een tube van WIPP of HG. Ga ik dit keer niet doen. Ook handig voor strand- en zwembad tripjes.

18. Niet teveel schoenen. Het zwaarste paar schoenen zit meestal het gemakkelijkste (sneeuwlaarzen buiten beschouwing), die doe je aan. Wij vliegen dus allen in onze sportschoenen de oceaan over en nemen buiten onze sandalen voor ‘s avonds alleen nog onze moses freedom slippers mee (zie coverfoto). Die passen dan ook nog es in elkaar en zijn vederlicht. Ohja, en onze havaianas wellicht ook. Die zijn platter dan plat maar lopen ook wel heel fijn.

19. Reisapotheek: eerst en vooral – geen doosjes/bijsluiters meesleuren, je kan alles online vinden wanneer extra info nodig is. Ten tweede: niet voor een heel leger of een wereldreis. Wij nemen mee: paracetamol een paar blisters (als ze op zijn (liever niet) dan daar bijkopen), 1 blister anti-braak, 1 anti-diarree, en 1 maagbeschermer, een flesje paracetamol voor de kinderen, koortsthermometer, paar flesjes fysiologisch water, een rolletje pleisters, een klein schaartje (waar ik ook hun nageltjes mee doe), een nagelknipper voor ons, ontsmettingsdoekjes, wat keeltabletjes en een neusspray. Past allemaal perfect in een toilettasje en gaat mee het vliegtuig op. Ik moet sowieso snuiven-voor-boarden of mijn trommelvliezen zijn al aan flarden bij het opstijgen.

20. Als jullie nog meer tips willen lezen rond (compact) reizen met kinderen dan kan ik jullie het boek van Lieselot De Smet warm aanbevelen. Naast praktische informatie over reizen met kinderen en een heleboel tips & tricks verzamelde ze ook persoonlijke en inspirerende verhalen van andere reisgezinnen. Spoiler: wij zijn daar één van! Je leest er een aantal van onze epische reisanekdotes bijv. die waarbij Marie-Lou haar slippers letterlijk smolten op dag 2 in Las Vegas. Daar praat ze nog van 😉 Het boek kunnen jullie hier bestellen.

That’s about it! Geen rocketscience, maar voor ons dé manier om niet meer dan 2 koffers te moeten meesleuren en toch alles bij te hebben wat nodig is.

Voor zij die ons nog niet volgen via social media – onze reis (en andere) avonturen kunnen jullie dagelijks volgen via instagram & facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *