Een capsule wardrobe voor de kinderen: zo begin je eraan

Die capsule kleerkast… toegegeven, er zijn de laatste tijd best al wat woorden aan vuil gemaakt. Als ik iets in menne kop heb, heb ik het ni in mijn gat ziede. En omdat het bij velen onder jullie het één en ander losmaakt, hier wat meer toelichting. Het is thans absoluut niet nieuw het concept, en menig volwassene (vrouw vooral) is ook al overgeschakeld naar het capsule concept (misschien zelfs zonder het te weten ;-)).  In een notendop is een capsule kleerkast een minimalistisch gevulde kleerkast met een dertigtal (essentiële) kledingstukken die je makkelijk met elkaar kan combineren. Als je goed kiest kan je met dit aantal stuks zo’n 80 outfits samenstellen. Er zit ergens een hogere wiskundige formule achter, maar ik geloof het ook wel zonder het na te rekenen. En inderdaad: amai.

Hier begon het allemaal met een opruim manoeuvre genaamd “Marie Kondo”, ergens vorige zomer. Google deze mevrouw maar ns, moest je ze nog niet kennen. Ik nam alle kleerkasten onder handen (overige kasten ook btw) en besefte toen dat er in dit huis niet teveel kleren zijn, er waren er VEEL TE VEEL. Het grote drama echter was het besef dat 30-40% quasi ongedragen in de kast hing/lag te schimmelen. Ok, dat laatste is overdreven, maar feit is: heel wat stuks waren weinig of niet gedragen. En dan heb ik het voornamelijk over de kinderen hun kleding (ik probeer voor mezelf al wat langer bewust te kopen – en Fre tja, die gaat 3x per jaar winkelen; die verzamelt dus niet zo snel grote hoeveelheden). Anyways, de verwoede pogingen om die “nieuwe” stuks toch door hen te laten dragen mondde keer op keer uit in “garderobediscussies”. Want ze droegen toch liever de broek die ze de afgelopen 20 dagen ook al droegen, ziet u? Gaandeweg kwam het besef dat -alles in beschouwing genomen- ze gewoon maar de helft ofzo écht nodig hadden.. en vooral: dat de stuks die ze zelf kozen (en dat doen ze toch al sinds ze 4 jaar zijn ofzo) vooral keer op keer gedragen werden, en de zaken die ik (impulsief of niet) bijkocht (‘zonder overleg”) bleven liggen….

Ik zei al, een capsule kleerkast is absoluut niet nieuw, het begon eigenlijk al in de jaren ’70. Het concept werd bedacht in het kleine boetiekje ‘Wardrobe’ van Susie Faux in London. Volgens haar bestond een capsule uit ongeveer 30 kledingstukken die essentieel zijn. Om het in Marie Kondo taal te zeggen “they spark joy”, je wordt er blij van!

Maar de term werd pas écht bekend door Courtney Carver, de bedenker van “Project 333”. Een vrouw met stress en schulden (slechte combi), die allesbehalve gelukkig was en als gevolg daarvan startte met opruimen om haar leven weer op de rails te krijgen. Want rust in je huis (incl kleerkast), is rust in je hoofd? Ze merkte tijdens de ‘razzia’ dat ze het grootste deel van haar kleding niet eens droeg en besloot daarom maar 33 stuks over te houden. Deze droeg ze 3 maanden lang en verder kocht ze niets nieuws.

Mooi concept toch? Ik vind het op die manier ook makkelijker om duurdere merken te kopen (ook voor mezelf … voor de kinderen heb ik daar verdacht minder problemen mee). Maar dat maakt ook wel dat ik telkens ik de wat grotere ketens kom, ik mezelf moet inhouden om niet weer een heleboel extra shirtjes of pullovers mee te brengen… want uiteindelijk draag je toch (thuis bijv) vooral een handvol favo shirts en die ene supercomfy broek.

Nu, er zijn geen harde regels. Word jij vrolijk van 35 stuks ipv 30 of vind je 25 al genoeg, prima. Het gaat erom dat je ergens rond die 30 blijft om weer niet in “ik neem het mee want het kost maar 2eur”-modus te schieten en dus uiteindelijk de helft van de kast aan de motten over laat.

Om het even wat te concretiseren – een herfst/winter capsule voor een lagere school kind kan je als volgt vormgeven:

 • 6 longsleeves
 • 4 t-shirts korte mouw
 • Jongen: 6-7 broeken (incl jeans)
 • Meisje: 4 broeken (incl jeans) + 3 jurkjes/rokjes (jeansrokjes zijn winter en zomer passe partoutjes!)
 • 4 sweaters
 • 2 cardigans
 • 2 hemdjes lange mouw
 • 1 winterjas
 • 1 paar hoge schoenen/botjes
 • 2 paar lage/sneakers

Kom je toe met 5 broeken en heb je graag 2 extra pullovers? Perfect mogelijk. Sokken en ondergoed hoef je in principe niet te tellen – maar met 30 onderbroeken en 20 paar sokken ben je ook niks (tenzij tijdens potjestraining maar ik ga er vanuit dat die box geticked is eens lagere school). Ik “investeer” sinds kort in duurzaam ondergoed (bobo choses) en sokken (bobo choses, filou, mini rodini, tiny cottons) en ervaring leert ons dat die gewoon altijd ui de kast komen. Om de 2 dagen ongeveer draait hier een wasje dus ze kunnen snel weer opnieuw gedragen worden. En nee, ik sorteer geen was: alles bij elkaar, wasmiddel voor kleurenmix en bidden maar! De nieuwe stuks was ik wel per kleur (even wachten tot je wat bij elkaar verzameld hebt ), en ipv wasverzachter gaat er dan azijn in het bakje… fixeert de kleur en zo blijven ze langer mooi.

Zo zien de capsules van de 2 oudsten er op dit moment uit:

Voor Lou kwamen er sinds het nemen van de foto nog enkele basics bij (jeanssalopet en enkele pullovers), voor Mau nog wat tweedehandsjes, 2 jeansbroeken, een pull en een winterjas. We komen dus per kind uit op ongeveer 30 stuks incl schoenen.

Nog enkele tips:

 • Maak voor je aan een seizoen begint eerst de kasten leeg: check wat nog past + nog leuk is, en leg dat al apart. Hier start je mee .. de andere zaken kan je verkopen of weggeven
 • Maak een lijstje van welke stuks uit welke collecties je leuk vindt (samen met de kinderen als ze oud genoeg zijn (4+?)) – pinterest is hierbij een dankbaar gegeven
 • Maak eventueel ook een budget op (wat wil ik in totaal uitgeven?). Als je te kleine kleertjes verkoopt is de bonus dat er meer budget is ;-))
 • Probeer echt goed na te denken bij elk kledingstuk ‘Gaan ze dit echt dragen of vind IK dit leuk?’ (deed ik jaren over om die laatste strijd op te geven)
 • Koop ook wat leuke tweedehands stuks – op instagram zijn er heel veel verkoopsgroepjes (oa. het onze; check maar eens hier). En een leuk tweedehands koopje levert extra budget op voor een duurder stuk uit de nieuwe collectie + is lekker eco. Allemaal over nagedacht mannekes.
 • Hou (online) de koopjes een gans jaar in de gaten: in de zomer is er outlet winter, en omgekeerd; zo scoor ik telkens in het “verkeerde” seizoen keileuke merkjes voor het seizoen erop, en die combineren we dan leuk met nieuwe collectie. Is er iets leuker dan hiermee bezig zijn?
 • Probeer zo duurzaam mogelijk te kopen – hier worden de duurdere stuks ook echt het meest gedragen (en ze verkopen daarna ook nog goed door) ; ga dus voor kwaliteit eerder dan kwantiteit (ik kocht vroeger de ZARA jeansbroeken voor Mau in alle kleuren; ahja, want ze kosten ‘maar’ 12,95eur weetwel… maar uiteindelijk droeg hij toch vooral de blauwe en de groene, om maar iets te zeggen).

Omdat ik de vraag zo vaak krijg: nog enkele van onze favoriete merkjes op een rij:

En die vinden en kopen we voornamelijk hier:

Veel succes ermee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *