De capsulekleerkast

Sinds ik een tijdje geleden schreef over de capsule kleerkast van de kinders kreeg ik meer en meer vragen hoe het nu met mijn eigen kleerkast gesteld was? Een terechte vraag. Het hoeft geen betoog dat sinds er hier kinderen zijn (een kleine 10 jaar dus) er minder kledij voor mezelf wordt gekocht. Alsof het budget naar hen verschoof en ik ineens minder nodig had? Dat tweede was thans zeker het geval. Toen ik destijds (ondertussen 15 jaar geleden, say what) in Leuven begon te studeren kocht ik veel te veel kledij. Waar de Koning Leopold 1-straat op de Bondgenotenlaan uitkomt – dat noemden we onder de vriendinnen “de bermudadriehoek”, de driehoek Zara, WE en H&M .. daar waar al ons geld -op een niet zo mysterieuze wijze- in verdween. Je weet wel, dat geld dat we deels kregen van thuis (“om te eten”) en waar we anderzijds in het weekend voor gingen werken. Dat budget waarvan je, als je een keertje vaker boterhammen at ‘s avonds, dat ene bloesje ook nog van kon kopen. Een capsule kleerkast konden we dat toen niet noemen. Gaandeweg met ouder worden werd ik gevoeliger voor het concept “duurzaam” en probeer ik, op alle vlakken, maar zeker ook op het vlak van kledij toch wat slimmer, wat ecologischer te kopen. Dat lukt niet altijd, maar we zijn er als gezin wel een pak bewuster mee bezig. Voordeel is dat velen van die stuks ook langer meegaan, en dus langer “in roulatie” blijven. Win-win.

Daarnaast denk ik nu ook meer na of ik een kledingstuk wel écht nodig heb (kan ik dat dragen om gaan te werken? ga ik dat veel dragen? heb ik al niets “in den aard”?). En dan heb je eigenlijk al meteen de juiste mindset te pakken om je aan een capsulekleerkast te wagen. In een notendop bestaat deze uit een beperkt aantal kledingstukken die je onderling makkelijk kan combineren. Allemaal grijs, wit en zwart dus? Nee. Akkoord, wit/zwart en cognac bijvoorbeeld doen het altijd goed als basiskleur maar kunnen gecombineerd met frissere modekleuren. Printjes zijn vaak wat moeilijker te combineren en durf je al eens sneller beu worden, dus die probeer ik te beperken. Streepjes daarentegen blijven het hier goed doen, maar ook met mate. Afhankelijk van het seizoen pas je je kleerkast aan en wissel je stuks in, en zoveel te tijdlozer ze zijn zoveel te langer je ze kan dragen (in jaren dus). De regel is hier ook: als ik iets bij koop gaat er iets weg (zie verder). En, er zijn ook kledingstukken die hier bijna een gans jaar gedragen worden (op hoogzomer en putje winter na), omdat ze zich daartoe lenen (bv de Gia dress van bij GinaMLV, zie verder).

Mooi meegenomen is dat je zo vermijdt om continu kledij bij te kopen. Ahja “want voor dat feestje volgende week (talking about non-covid tijden) heb ik echt nog niets om aan te doen”. We weten allemaal dat dat niet waar is hé. Alleen, het voelt het wel zo als je voor je kleerkast staat met daarin voornamelijk stuks die allemaal op zichzelf staan. Die droeg ik vorige keer al, die hebben ze al gezien, dat bloesje is, … Gevolg na één seizoen: een redelijk gevulde, chaotische kleerkast met een deel ongedragen stuks. Als er één ding is wat een beperkte garderobe ook met zich meebrengt is het rust, want je hebt in aantal stuks minder keuze, en kan dus gericht gaan combineren. Want je kijkt beter uit en koopt dus doelgerichter (“ik kan dat stuk dragen met dat, en dat, en ook met dat”), je koopt bewuster en doet daarbij niet alleen het milieu maar ook (bij voorkeur, en als het kan) een kleine zelfstandige een groot plezier.

Jaja hoor ik u denken, maar over welke aantallen spreken we dan echt? Voor het huidige seizoen (laten we lente + zomer samennemen) heb ik de keuze uit volgende stuks:

 • Rokken: 5 (waaronder 1 salopette jurk Levis)
 • Jurken: 5 die zowel professioneel als privé kunnen + 3 voor vrije tijd/strand/vakantie
 • Shirts/topjes: 6 (vroeger veel meer maar ik investeer nu liever in een aantal neutrale kleuren die quasi allemaal goed combineren met mijn rokken/broeken: wit (x2), cognac, beige, wit/blauw strepen en lila)
 • Shorts: 2 (beide van vorig jaar)
 • Bovenstukken (pullover/knits): 7 (2 pullovers, 5 knits) – draag ik het ganse jaar
 • Broeken: 3 (1 lichtgrijze jeans, 1 boyfriend (vrije tijd) en 1 nette broek)
 • Schoenen: 2 paar sneakers (één fellere kleur (lila) en één paar effen wit die met zowel business als casual matchen), 1 paar sandalen in cognac leder van Allan K, en 1 paar Moses slippers (voor thuis/reis) – die laatste hebben we thuis allemaal.
 • Jas: Geen (ik draag dat werkelijk nooit lente/zomer dus koop dat ook zelden) – ik heb al jaren één zwart regenjasje van KWAY dat ik meeneem (als ik het niet vergeet), en één zwart lederen jasje voor als het gekleder mag

In totaal kom ik voor lente/zomer samen uit op een 35tal stuks. Over het algemeen schrijft men voor dat een capsulewardrobe per seizoen (3 maanden) mag bestaan uit een 37tal stuks voor vrouwen en een 20tal stuks voor mannen. Echt dagdagelijkse kledij that is. Sportoutfits, nachtkledij, die gemakkelijke jogging waar je na je werk meteen inspringt, zwemkledij en ondergoed horen daar niet bij, en hoef je dus niet te tellen. Aangezien het in de lente ook al warm kan zijn en in de zomer ook wat frisser hou ik eigenlijk vanaf begin maart tot pakweg eind oktober mij aan bovenstaande. Herfst/winter is wat mij betreft vrij gelijkaardig, hoewel ik misschien bij écht koude temperaturen iets vaker naar een broek zal grijpen. Maar, ik ben absoluut geen koukleum dus sommige stuks (zoals de Gia jurken) worden hier 365 dagen gedragen. In de winter met een knit erbij en in de zomer met de mouwtjes opgerold, en een knopje verder open ;-). En als je je knits en jurkjes goed uitkiest qua kleuren dan kan je snel al een heleboel outfits samenstellen. Want: 5 jurken en 5 knits = 25 outfits! Rocket science dus hé.

Hoe begin ik daar nu aan?

Stap 1: Clean out your closet! Zet je een paar uurtjes aan je kast. Gooi alles op bed, sla je ogen naar de hemel toe, en begin te sorteren. De dingen die je al heel lang in je kast hebt hangen en eigenlijk niet meer draagt zwier je eruit. Als ze nog in goede staat zijn kan je ze verkopen (2e handswinkel, vinted, groepje via facebook of instragram,…) of er mogelijks iemand anders een plezier mee doen (hier gaan ze naar de jongere nichtjes die er vervolgens uitpikken wat ze leuk vinden). Ze kunnen natuurlijk ook altijd de kledingcontainer in (de kleding, niet de nichtjes).

Stap 2: Koop een leuk kledingrek. Wat hier heel goed werkt en het geheel overzichtelijk maakt is dat wij sinds de verhuis naar ons nieuwe huis 2 kledingrekjes gekocht hebben (type Hay loop stand warderobe). Fre heeft het zijne met vnl. kostuums en hemden, en ik heb het mijne met vnl. jurken en rokken. De knits liggen binnen handbereik en onze shirts en broeken liggen in een aparte ladekast. Je hebt meteen overzicht en kan ‘s ochtends grijpen naar dat wat je nodig hebt, afhankelijk van het weerbericht. En nee, er valt geen stof op de kleren zo, ze worden immers continu gedragen.

Stap 3: Kijk rond wat je leuk vindt en durf bewuste keuzes maken. Sommige capsule goeroes spreken van de “drie-van-elk” regel, dus per categorie 3 items. Hou daarbij ook rekening met wat je het liefste draagt: draag je veel jurken, dan lijkt het me logischer dat je meer jurken hebt dan broeken. Analyseer op basis van de favorieten die je nog hebt overgehouden uit stap 1 wat je nog mist. Een aantal basics? Een shirt wat past bij zowel broek x, rok y en rok z en wat ervoor zorgt dat je deze terug meer gaat dragen? Eén extra stuk zorgt dan meteen voor 3 “nieuwe” outfits.

Stap 4: Doe wat goed voelt. Minder kledij zorgt hier voor minder (keuze) stress. Voel jij je beter met 5 stuks meer, ook prima. Het is al een win als je er bewuster mee omgaat en op regelmatige basis “schoon schip” houdt in je garderobe. En niet alleen in je garderobe, in andere kasten wil dat ook wel eens rust brengen (check Marie Kondo voor alle tips).

Tot slot nog even mijn favo shops op dit moment – ik probeer zo veel als mogelijk te shoppen bij kleinere, lokale initiatieven. Hardwerkende mensen die vol voor hun droom gaan, en daar onze steun in kunnen gebruiken. Lees: duurzame stuks, die je dag in dag uit kan en wil dragen aangevuld met enkele passe partoutjes uit de Bermuda driehoek en klaar is kees!

 • Shirts:
  • Mangos on monday, sinds 2 jaar het kledinglabel van Audrey & Maarten, een liefdevol gezin uit de Kempen. Een Belgisch kledingmerk met kleurrijke basics voor het hele gezin. Unieke designs die elk op hun manier verwijzen naar de jungle die het leven soms is – dat is waar ze voor staan!
  • Elle and Rapha – dochtertjes en kledinglabel van Valérie & Thomas, een superleuk gezinnetje van 5 (goldilock twins + een kleine babybroer) en sinds een aantal jaren een vaste waarde op de Belgische markt (en ver daarbuiten) met hun magic geborduurde t-shirts/sweatshirts. Denk: rocket man, papichulo, mamasita, … Sinds deze zomer hebben ze zelfs hun eigen zwemcollectie, vervaardigd uit gerecycleerd oceaanafval. Goed bezig ofwat?
 • Jurken, rokken, broeken en knits:
  • Gina staat voor een big city life style, kledij die je eigenlijk voor elke gelegenheid kan dragen – lees: perfecte items voor een capsule kledingkast. Jurkjes met een sneaker overdag, ‘s avonds in combi met een stijlvoller sandaaltje of pump. Zelfde voor de velours broeken, die standaard wat hoger gedragen worden en dus een en ander verbergen waar nodig. Thank me later. En je zal het merken na je eerste gesprek, ze heeft een master in styling, en doet niets liever. Dus, online of offline, het is altijd thuiskomen bij Gina (en haar eat work play repeat outfits).
  • May, de new kid on the block, is één en al Ibiza vibes. Kleuren om bij weg te dromen en zijdezachte stuks die prima met elkaar matchen, zowel qua kleur als stijl. En de ongelofelijke geur van de zomer, die krijg je er gratis en voor niks bij, zowel in de shop als bij het openen van je postpakketje.
 • Jeansbroeken en jasjes: Levis blijft hier een winner qua draagcomfort voor jeans en Kway voor jassen (online soms mooie promoties te vinden).

En voor de afwerking grijp ik keer op keer weer naar mijn mooie Nimzu juwelen. Natasha’s minimalistische handgemaakte juwelen stralen sterk ondernemerschap uit, steeds met een vleugje cultuur (ze is net als ik een enorme reisfanaat). Haar collecties komen met een sterk verhaal, zo is haar DO YOU collectie mijn favoriet. Juwelen die je m’en foutisme uitstralen en er dus voor zorgen dat je dat extra duwtje zelfvertrouwen krijgt en geen uitdaging meer uit de weg gaat. Duurzame en zeer betaalbare juwelen, recht uit hartje Antwerpen.

Voor mannen (en hun 20 stuks, ocharm) verwijs ik jullie met veel plezier ook door naar enkele van bovengenoemde merkjes (Fre vindt zijn gading qua shirts/truien bij zowel Mango’s als Elle&Rapha). Daarnaast vindt hij zijn business casual items én zijn kostuums bij de betere herenzaak. Merkjes zoals Fred Perry en Lyle & Scott worden hier graag gedragen. Stuks die je zowel professioneel als privé kan dragen. Win-win!

Misschien hebben jullie onbewust al wel een “capsule kleerkast”? Of is er net zoals bij mij enige tijd geleden nog wat werk aan de winkel. In ieder geval: veel plezier met kiezen, kopen en matchen!

Jurk om in te wonen (tetrastof!) van bij May

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *