Dankzij de akoestische optimalisatie van Silenz blijven wij met plezier in ons kot

Toen wij ons huis bouwden in 2016 wilden we zoveel als mogelijk de structuur van weleer behouden. Vroeger stond hier immers de boerderij van mijn oma, en ter hoogte van onze huidige woonruimte stond er een hoge schuur met doorsteek naar een hooizolder. Dat concept met de hoogte en doorsteek wilden we graag na de afbraak van alle stallen en schuren behouden – het werd dus een woonruimte met vide, die boven doorsteekt richting speelkamer en beneden één open ruimte vormt met onze eetkamer en keuken. In die vide plaatsten we een groot raam en kozen we een dakje van stro. Sfeer van weleer dus. Ons huis is volledig in betonvloer en in combinatie met de zwarte steellook alu ramen, een grote eikenhouten balk en veel witte en zwarte elementen vormt het een landelijk en strak geheel. En hoewel het visueel heel erg mooi geworden is, zorgt de combinatie van grote glaspartijen, harde materialen (betonvloer) en hoge plafonds op akoestisch vlak voor heel schelle geluiden. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat dit met onze 3 kinderen alleen al tot oorverdovende situaties kan leiden, laat staan als er extra mini’s in huis zijn.

Via instagram kwam ik terecht bij de mensen van Silenz/Lungoo. Zij vertelden ons dat zij de oplossing hadden om onze slechte akoestiek te optimaliseren. Met een partij wandpanelen in de vide en de eetkamer zou onze oorpijn voorgoed verleden tijd zijn. Geprikkeld door hun projecten op de website nodigden we hen uit voor een eerste kennismakingsgesprek. Ik was erg sceptisch op voorhand want ik vreesde dat we erg veel wandpanelen gingen nodig hebben om die ruimtes hier aan te pakken. De heren van Silenz hadden meteen enkele panelen bij. Ze vroegen mijn dochter en mezelf om even in een kleine ruimte te gaan staan, een keertje met en zonder een klein paneel. Het leek wel magie! Toen we met één van de panelen in ons kleinste kamertje stonden leek het alsof onze woorden na het uitspreken ervan verdwenen in het niets. Het einde van de klanken werd zo mooi afgetopt. Door de klankkast van 5cm kan het geluid snel en efficiënt geabsorbeerd worden tot 70% gemiddeld (zelfs tot 100% afhankelijk van de frequentie van het geluid). Fysica was nooit mijn sterkste kant maar geloof me, de realiteit spreekt voor zich. Toen ik geheel verbaasd en onder de indruk uit het kleinste kamertje kwam en mijn woorden van hierboven herhaalde, grapte één van de zaakvoerders dat die panelen één keer per jaar leeggemaakt dienen te worden. Ik was er bijna mee weg, net omdat ik geloofde dat er hier wel wat leeg te maken was 🙂 Met 2 psychologen aan het roer en 3 kinders in huis woorden in overvloed namelijk.

Na het opmaken van de offerte bleek dat wij voor onze ruimtes één groot maatwerkpaneel zouden nodig hebben, in combinatie met 7 rechthoekige en 3 grote vierkante panelen. Op de schets zag het er in ieder geval al mooi en evenwichtig uit. Qua kleur van de stof kozen wij voor een combinatie van asgrijs met antraciet. De panelen worden overtrokken met deze vilten stof en zijn bijna naadloos afgewerkt.

Na een zestal weken werden onze panelen geplaatst. De wandpanelen komen met een houten beugel, die met minimaal boorwerk eenvoudig bevestigd kan worden aan je muur. Elk paneel is voorzien van 4 houten vleugels, telkens op de hoeken, waarmee het paneel dan op de houten beugel haakt. Geen probleem als je nog niet geverfd hebt (zoals wij), want je kan ze er makkelijk à la minute afhalen en daarna weer terug ophangen. Vlak na de plaatsing werden een aantal van de panelen op een artistieke manier omwikkeld met wit touw. Samen met de naadloze panelen een echte eye-catcher in ons strak interieur.

Een fijn pluspunt is dat de mensen van Silenz van opleiding architect zijn en dus niet enkel oog hebben voor het akoestische aspect, maar ook het bredere geheel zien en tips geven naar visuele verbetering.

Ondertussen een dikke maand na plaatsing zijn wij erg tevreden met onze akoestische optimalisatie. Vanaf minuut één merken wij zelf een groot verschil in geluidskwaliteit. Niet dat onze kinderen geen lawaai meer maken, integendeel, maar de scherpe kanten zijn er af en ons geluid lijkt evenwichtiger te zijn tussen vide en eetkamer. Zelfs mensen die hier maar af en toe zijn (zoals onze ouders en schoonouders) merken het verschil.

En los van de enorme akoestische verbetering zijn wij ook enorm blij met hoe onze woonkamer er vandaag uit ziet. Het is een mooi geheel geworden met onze ramen en vloer. Wat ook treffend is dat mensen die hier binnenlopen plots stil blijven staan en vragen “wauw, vanwaar is dat nieuwe kunstwerk?”, doelend op het grote maatwerk paneel. Als we hen dan vertellen dat het ook echt nut heeft los van het visuele worden ze helemaal enthousiast. Wij zijn alvast blije klanten en we hopen via deze weg nog vele andere gezinnen te mogen inspireren. Voor al jullie vragen kunnen jullie rechtstreeks contact opnemen met info@silenz.be of eens binnenspringen op hun kantoor in Leuven (Engels Plein 35 bus 108). Vergeet zeker ook geen kijkje te nemen op de Instagram pagina van Silenz, voor meer inspiratie.

PS. tem 31/12 krijg je 15% korting op je bestelling met de code “itsafoolsgame”

2 thoughts on “Dankzij de akoestische optimalisatie van Silenz blijven wij met plezier in ons kot

    • liesclerx says:

      Hoi! Stuur hen gerust een mailtje, er zijn nl. verschillende prijzen afhankelijk van maat en dergelijke. Ze maken met veel plezier een gratis offerte op maat 🙂
      Groetjes, Lies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *