Zwanger? Joepie!! Op onze to-do lijst: kraamzorg aanvragen, een naam, administratieve formaliteiten, prenatale cursus, mooie lieve kleertjes uitkiezen, een bevallingsplan, geboortekaartje, doopsuiker en een geboortelijst in je favoriete kinderwinkel.

Zijn we niets vergeten? Jawel, jezelf!

Een plan op zak hebben voor de aanpak van een bevalling is meer en meer normaal. Ideeën en dromen over die mooie (liefst roze) wolk na het ter wereld brengen van ons kindje, dat hebben we allemaal. Daar staan we letterlijk mee op en gaan we mee slapen tijdens die 9 maanden die voorafgaan aan dat grootse moment.

En wat met daarna? Na die mooie immens overweldigende periode van zwangerschapsrust, als we weer aan het werk mogen/moeten? Daar proberen we eigenlijk zo weinig mogelijk aan te denken. Back-to-watte? Dat zien we dan wel. Geparkeerd. Begrijpelijk, maar … met elk kind wordt ook een moeder geboren. Een moeder-voor-de-eerste-keer, of de tweede of de derde. Een moeder die naast moederen ook werknemer is van werkgever x of y, of wie weet wel een mompreneur.

Wat zou het met ons doen als we ook een back to work plan op zak hadden vooraleer we ons aan het grote avontuur waagden? Uit onderzoek weten we dat professioneel actief zijn en blijven moeders verschillende voordelen biedt, breder dan alleen “het hebben van een baan”. Denk maar aan een verbetering op het vlak van mentale en fysieke gezondheid, het ervaren van sociale ondersteuning en het hebben van financiële middelen (Coulson et al., 2012). Veel landen zijn zich reeds bewust van de noodzaak om omstandigheden te creëren die het voor vrouwen mogelijk maken om werk en gezin te (blijven) combineren (Kreyenfeld, 2010).

Communicatie voor, (tijdens) en na je  zwangerschapsrust is een absolute noodzaak. En ook al zijn we 2020, nog steeds is ‘weer gaan werken na de zwangerschap’ een obstakel voor veel jonge moeders. En misschien is dat niet voor iedereen zo, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bijna de helft van de prille moeders een moeizame heropstart kennen.

Dankzij de back2work module van Leading Moms kunnen we in 5 tot 8 coachgesprekken ervoor zorgen dat de terugkeer na de zwangerschap een zachtere landing kent. In business termen noemt men dit “career development re-engagement”, een term beschreven in 2012 door Claudia Filsinger, hoogleraar aan de Oxford Business School. Een resultaatgerichte, praktische aanpak, met oog voor de emoties van nu, maar vooral geënt op langere termijndoelen. De gesprekken zelf zullen zich oa. richten op het emotionele aspect (piekeren, schuldgevoelens, perfectionisme).

Module: Back2work

<– Terug